Ask.HiltiЗапитуй ВивчайЧитай
Ask.Hilti

SAFE SET - підвищення безпеки і продуктивності у роботі з хімічними анкерами

Розміщено Михайло Ільницькийбільше 2 років тому

Технологія Safe Set – перевірена система, однією з переваг якої є автоматичне очищення отвору під час буріння.

хімічні анкери,chemical anchors,safeset,hit-z,очистка отвору

2.1K

ТЕХНОЛОГІЯ SAFE SET - підвищення безпеки і продуктивності у роботі з хімічними анкерами


Більшість хімічних анкерів дуже чутливі до правильності їх встановлення, а саме, етапу очищення отворів від шламу і пилу, що залишається після буріння отвору. Адгезія - найважливіший показник, який впливає на подальшу міцність анкерного кріплення в базовому матеріалі і саме ця властивість може бути знівельована, якщо знехтувати всіма технологічними кроками правильного встановлення хімічного анкеру. До 90% можливої втрати несучої здатності кріплення в разі невиконання всіх кроків очистки отвору. Відео підтвердження

Тож, як гарантувати надійність кріплень встановлених монтажною організацією?

Технологія HILTI Safe Set – термін, що визначає підвищення безпеки і продуктивності у роботі з хімічними анкерами за допомогою спрощеного методу монтажу. Основною перевагою SAFE SET - є автоматичне очищення отвору під час буріння. При правильному використанні, SafeSet може заощадити час установки, а також, обмежити контакт оператора з бетонним пилом.
Ця технологія включає в себе два рішення для проєктувальників, підрядників та всіх зацікавлених в цьому осіб:
1) HILTI HIT-HY 200А + анкерна шпилька HIT-Z – дозволяє не прочищати отвір після буріння без впливу на несучу здатність кріплення.
2) Метод автоматичного очищення отворів з пустотілими бурами TE-CD (SDS Plus) та TE-YD (SDS Max).
3) Додатковий інструмент TE-YRT для нанесення шорохуватостей, що підвищує несучу здатність в алмазних отворах.

 

Два принципи роботи в одному анкері = посилене з’єднання


Чому ж в разі використання шпильки HIT-Z та хімічного анкера HILTI HIT-HY 200А очищення не потрібне?

Відповідь на це питання дає поєднання двох технологій анкерування в одній системі, а саме: принцип хімічного та механічного анкера (склеювання зі стінками отвору та розпірне зусилля, зумовлене спіральною конструкцією шпильки).

Анкерна шпилька HIT-Z + Хімічний анкер HIT-HY 200-А

 
Звідки ж береться розпірне зусилля в хімічному анкері при відсутності розпірної гільзи як в механічних анкерах?

Прикладений момент затяжки спричиняє утворення невеликих тріщин в клейовій суміші, яка розклинюється в кільцевому проміжку між анкерною шпилькою та стінками отвору. Це дозволяє анкерній шпильці працювати за принципом розпірного анкеру з декількома концентричними конусами. Тиск на стінки отвору гарантує, що розрахунковий опір анкера буде досягнутий навіть без очищення отвору.
 

Два механізма в одній системі: розширення та склеювання


Два механізма, об’єднаних в цій унікальній технології, значно підвищують адгезію даного хімічного анкера з бетоном в порівнянні з традиційними клейовими анкерами.
 
В яких випадках слід розглядати технологію HIT-Z для своїх проєктів?

  • По-перше, завжди, коли важливо гарантувати надійність та безпеку анкерного кріплення.  

Як було вказано вище, розрахунковий опір анкера не знизиться, якщо пробурений отвір не буде попередньо прочищений, що суттєво підвищує надійність установки. Це дозволяє додатково прискорити монтаж (на 60% швидше в порівнянні з традиційними методами), оскільки прочистка та продувка отвору не потрібні. Слід зазначити, що в деяких ситуаціях, наприклад, при свердлінні алмазними машинами, процедура очищення залишається необхідною.

 

  • По-друге, коли потрібно забезпечити високу міцність хімічного анкера при малій глибині анкерування.

 
 

Швидкість та впевненість в правильності встановлення хімічного анкеру


Всім відома фраза, що час – це гроші. Разом з необхідністю пришвидшення робіт та економії часу можна легко втратити баланс між кількістю та якістю виконаної роботи. Саме тому технологія HILTI Safe Set з використанням пустотілих бурів TE-CD (SDS Plus), TE-YD (SDS Max) та пилосмоків VC 20/40 призначена для прискорення роботи по монтажу хімічних анкерів, а також унеможливленню помилок на етапі очищення отворів.

Як це працює?

Підключивши пустотілий бур до перфоратора та пилосмока, весь пил буде автоматично видалятися з отвора під час процесу буріння, а наступним кроком буде одразу заповнення хімічним складом пробурений отвір. Завдяки цьому методу досягаються найвищі показники навантажень, що може сприйняти точка кріплення.




 

Нанесення шорохуватості в отворах = буріння перфоратором


Підготовчу частину робіт, а саме виконання отворів для подальшого встановлення анкерних кріплень іноді виконують за допомогою установок алмазного свердління. Даний метод дозволяє швидко виконати отвори в залізобетоні, особливо коли він густоармований. Проте, внутрішня поверхня стінок після такого методу буріння залишається гладкою, що створює певні особливості для анкерування:

1. Не всі анкери сертифіковані для використання в отворах зроблених методом алмазного свердління;
2. Несуча здатність такого кріплення, в разі використання епоксидних складів типу HIT-RE 500 V4 чи HIT-RE 100, може бути до 30% меншою, ніж аналогічний анкер, що встановлений в отвір пробурений перфоратором.

Щоб виключити обидва пункти, компанія HILTI розробила спеціальний інструмент TE-YRT, що створює шорохуватість внутрішньої поверхні отвору, тим самим забезпечуючи аналогічні показники, як при методі буріння перфоратором.

Виконання шорохуватостей необхідно проводити перед очищенням отвору, оскільки весь пил і шлам в подальшому повинен бути видалений з отвору.


Для Вашої підтримки у проєктуванні цих різних способів і застосувань, рекомендуємо використовувати наш програмний комплекс Profis Engineering. Дане програмне забезпечення дозволить запроєктувати анкерне кріплення в бетоні, враховуючи особливості проєкту та може надати рішення по оптимізації опорної пластини.

Бажаєте замовити демонстрацію рішення або переглянути продукцію? Переходьте за посиланням на наш сайт

Поки немає коментарів

Будьте першим, хто залишить коментар до цієї статті!